Bilförsäkringar prisjämförelse

Att teckna sig för en försäkring för sin bil är ett aktivt val du ska göra. Du ska inte förutsätta att den försäkring som är billigast för din bror eller din granne också är billigaste bilförsäkringen just för dig. Det är så många faktorer som spelar in när det gäller hur mycket du får betala för din bilförsäkring.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Genom att göra en prisjämförelse på bilförsäkringar så kan du hitta den bilförsäkring som är mest prisvärd just för dig och din bil. Läs våra tips på vad som är viktigt att tänka på när du försäkrar din bil och när du väljer försäkringsbolag.

Bilförsäkring krävs enligt lag
Enligt Trafikskadelagen så är ägaren till bilen skyldig att ha bilen försäkrad med minst en trafikförsäkring så länge bilen inte är avställd. En trafikförsäkring täcker personskador och de skador som kan uppstå på en annan persons egendom vid en trafikolycka. Däremot täcker inte trafikförsäkringen de skador som uppstår på din egen bil. Utöver trafikförsäkringen kan du också välja att teckna en halvförsäkring eller en helförsäkring samt olika former av tilläggsförsäkringar. En halvförsäkring försäkrar den utrustning som finns i bilen och det ingår också en hel rad andra försäkringar, som för stöld, brand, glas, maskin, räddning och rättsskydd. Helförsäkringen omfattar allt det som ingår i en halvförsäkring, men det ingår också en vagnskadeförsäkring. Det innebär att försäkringen täcker skador som uppstår på din egen bil vid exempelvis trafikolycka, viltolycka eller skadegörelse.

Vilken försäkring behöver du?
Vilken försäkring du väljer är en smaksak. Men tänk på att nya bilar oftast har en vagnskadegaranti som gäller under de första tre åren. Då behöver du ingen vagnskadeförsäkring. Man brukar rekommendera en helförsäkring för bilar yngre än 10 år, men självklart kan man också teckna helförsäkring för äldre bilar, det beror på bilens värde och skaderisken.

Titta på vad försäkringen innehåller
När man gör prisjämförelse bilförsäkringar är det viktigt att man tittar på vad försäkringen innehåller. Hos ett försäkringsbolag kanske det ingår extra försäkringsskydd som man måste teckna som en dyr tilläggsförsäkring hos ett annat försäkringsbolag. Det kan till exempel vara vägassistans eller självriskreduktion vid skadegörelse eller viltolycka. Titta också på hur stor självrisken är. Den kan variera kraftigt mellan olika bolag. Ibland har man dessutom chans att välja summa på självrisken. Högre självrisk ger lägre premie och tvärtom.

Att jämföra olika försäkringsbolag
Om du tecknar dig för en bilförsäkring så gäller den vanligen under ett år och därefter får du ett erbjudande om att teckna försäkringen under ytterligare ett år, det vill säga att du får en avi för kommande års försäkringsskydd. Vid denna årsförfallodag kan du byta försäkringsbolag om du vill. Man brukar rekommendera att ringa runt till försäkringsbolagen alternativt att göra en prisjämförelse på nätet strax innan denna förfallodag. Mycket kan hända på ett år och ett annat bolag kan vara avsevärt billigare när du gör din jämförelse. Självklart kan du också passa på att byta försäkringsbolag när du byter bil. Tänk på att ett sätt att få ner premierna är att samla alla dina försäkringar på samma bolag.