Beräkna bilförsäkring

Nu för tiden är det enkelt att kunna beräkna bilförsäkring. Förr var man tvungen att ringa runt till alla försäkringsbolag och begära in offerter. Idag kan man själv beräkna sin försäkringspremie på nätet. Det gör det också enklare att kunna kolla upp vilken försäkring som är billigast och jämföra de olika försäkringsbolagen, inte bara när det gäller priser, utan också när det gäller försäkringsvillkor.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Vad påverkar bilförsäkringens premie?
Det finns många faktorer som påverkar försäkringspremien och exakt vad dessa faktorer är varierar också ibland mellan försäkringsbolagen. Det som de flesta försäkringsbolag går på är skaderisken. De utgår därför från statistik och beräknar hur stor sannolikhet du och din bil har för att hamna i en trafikolycka eller råka ut för andra slags skador. I dessa beräkningar kan de ta hänsyn till allt från vilket kön du är och hur länge du haft körkort till vart din bil står parkerad nattetid. Vilken typ av bil du har är också viktigt. Om du har säkerhetsutrustning på din bil, som till exempel larm och rattlås, kan du få en sänkt premie.

Likaså om du bor i ett lugnt område i en småstad och du har tillgång till eget garage att parkera i under nattetid. Bor du däremot i storstaden och parkerar på gatan så får du räkna med något högre premie. Om du orsakar någon trafikolycka så kan det innebära att din försäkringspremie höjs och att du får högre premier när du ringer runt och jämför försäkringspremier. En person som har haft körkort mycket länge och aldrig råkat ut för en olycka har förstås en bättre premie.

Att tänka på när du beräknar bilförsäkring
När du klickar runt på olika sajter för att beräkna bilförsäkringar är det viktigt att du beräknar utifrån samma typ av försäkring. Du kan alltså inte jämföra en trafikförsäkring hos försäkringsbolag X med en helförsäkring hos försäkringsbolag Y. Jämför trafikförsäkringar mot trafikförsäkringar, halvförsäkringar mot halvförsäkringar och helförsäkringar mot helförsäkringar. Tänk också på att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren. Det kan skilja sig lite åt mellan olika försäkringsbolag vad som ingår i försäkringen och inte. Något som ingår i försäkringen kostnadsfritt hos det ena försäkringsbolaget kanske inte ingår hos det andra försäkringsbolaget, utan då kanske det krävs att du tecknar en tilläggsförsäkring för att få detta extra försäkringsskydd.

Att påverka försäkringspremien
Det kan vara svårt att påverka bilförsäkringspremien. Din ålder och kön är ju inget du kan påverka direkt. Har du råkat ut för en bilolycka nyligen så är det ju heller inget du kan ändra på. Det du däremot faktiskt kan tänka på om du vill ha en lägre bilförsäkring är vilken bil du kör. Du kan också välja att hyra en garageplats för din bil, eller installera säkerhetsutrustning, som larm och rattlås. Ett annat sätt att sänka sin premie är att samla sina försäkringar i ett och samma försäkringsbolag eftersom det ofta ger rabatt på försäkringspremien och dessutom oftast ger bara en självrisk om något händer.